Loboda, planta de primăvară care detoxifică organismul și curăţă sângele, este cel mai adesea folosită la prepararea ciorbelor și salatelor.

În compoziția plantei de găsesc vitamine (A, B2, C, K), minerale (potasiu, fosfor, fier, magneziu, siliciu, calciu), clorofilă, betacaroteni, carotenoizi, acid oxalic, glucide, albumină, celuloză, substanțe proteice, grăsimi. Loboda are acțiune depurativă, remineralizanta, diuretică, emolientă, emetică, calmantă, vitaminizantă, antioxidantă.

Datorită compoziției și efectelor sale, consumul de lobodă are următoarele beneficii: stimulează metabolismul, ajută la scăderea în greutate; combate astenia, oboseala, epuizarea; combate anemia; detoxifică organismul; curăţă sângele; încetinşte procesele de îmbătrânire; favorizează regenerarea celulară; tratează gâtul inflamat (în combinație cu mierea de albine), tusea; ameliorează acneea; adjuvant în tratarea astmului și alergiilor; adjuvant în tratarea chisturilor ovariene; ameliorează simptomele gutei; favorizează cicatrizarea rănilor purulente (sub formă de cataplasmă); recomandat a se introduce în alimentația bebelușilor încă de la vârsta de 10 luni; îmbunătățește memoria; menține sănătatea creierului; îmbunătățește circulația sangvină; previne formarea chegurilor de sânge; reduce riscul de accident vascular; reduce riscul apariției cancerului; reglează digestia; previne constipația; previne apariția hemoroizilor.

Loboda este utilă și pentru tratarea tusei, a gâtului inflamat și a gutei. Fierbe câteva frunze de lobodă timp de 5 minute. Lasă-la infuzat 15 minute după care strecoară amestecul. În sucul rezultat toarnă puțin oțet, miere și un praf de sare. Bea de 3 ori pe zi după masă.

Sub formă de cataplasmă, planta ajută la tratarea bubelor și a rănilor.

Într-un vas cu apă se fierb câteva frunze de lobodă, până când amestecul dă în clocot. Lași să se răcească. Când loboda e caldă se înfășoară în tifon și se pune pe rană. Se ține 30 de minute.

Consumul de lobodă este contraindicat persoanelor care au litiază renală. Pentru a beneficia de toate proprietățile lobodei, este recomandat a se consumă planta crudă, încorporată in salate sau sucuri.